Skip to main content

Facebook Zaman Çizelgesi Nasıl Sağlanır?

Yeni Facebook Timeline özelliği hakkında çok fazla vızıltı var. Yeni Facebook zaman çizelgesi, profilinizin çok daha fazla gazete benzeri görünmesini sağlar ve bir andaki bellek şeridine bir göz atmanızı sağlar.

Facebook Zaman Çizelgesi'nin eklenmesinden önce, Facebook geçmişinizi yalnızca "eski girişler" bağlantısını tıklayarak veya sayfanın en altına doğru kaydırarak ve otomatik yenileme özelliğinin eski içeriği çekmesini bekleyerek ziyaret edebilirsiniz. Facebook Timeline'ın artık ekranın sağ tarafında uygun bir yıl listesi var. Facebook geçmişinizde herhangi bir ana kolayca atlamanızı sağlar.

Peki Facebook Timeline'ın güvenlik ve gizlilik etkileri nelerdir? İlk ve en önemlisi, zaman çizelgesi arkadaşlarınızın ve gizlilik ayarlarınıza bağlı olarak, tam yabancıların hayatınızın dijital kapsamlı geçmişini görmelerini sağlar.

Yasal zorunluluklar, potansiyel işverenler, stalkerler ve Facebook profillerini gözden geçiren diğer kişiler, hayat hikayelerini kolayca gezinebilmeleri için zaman çizelgesini kesinlikle seveceklerdir.

Mevcut gizlilik ayarlarınızın çoğu, Zaman Çizelgesi görünümünde tutulurken, daha güvenli hale getirmek için değiştirmek isteyebileceğiniz bazı ayarlar vardır.

Facebook Timeline'ınızı biraz daha güvenli ve daha özel hale getirmek için atabileceğiniz birkaç adımı ele alalım.

Zaman Çizginizdeki Tüm Geçmiş Mesajlarınızı Sadece Arkadaşlarınıza Erişebilir Yapın

Facebook'u ilk kullanmaya başladığınızda, şu an olduğundan daha rahat gizlilik ayarlarınız olmuş olabilir. Sonuç olarak, daha eski yayınlarınızdan bazıları, özellikle de zaman çizelgesi, kullanıcıların eski yayınlarınızı kolayca gezinmesine olanak sağladığından, bunların olmasını istediğinizden daha açık olabilir.

Her gönderinin gizlilik durumunu incelemek yerine, Facebook'un "Geçmiş Mesajlar için Kitleyi Sınırlama" adlı bir özelliği vardır. Bu düğme, geçmişteki tüm gönderilerinizi mevcut durumlarından "Yalnızca Arkadaşlar" olarak değiştirir. Bu, daha önce yayınladığınız resimler, videolar ve diğer yayınları etkileyebilecek küresel bir değişikliktir. Bu öğeler artık "Friends Only" olacak, ancak arkadaşların içinde etiketlendiğinde, arkadaşların arkadaşları hala onları görebilir.

"Geçmiş Yayınlar için Kitleyi Sınırlama" özelliğini etkinleştirmek için:

1. Facebook'a giriş yapın ve sayfanın sağ üst köşesindeki oku tıklayın.

2. Açılır menüden "Gizlilik Ayarları" nı seçin.

3. "Geçmiş Gönderi Kullanılabilirliğini Yönet" yazan bağlantıyı tıklayın.

Daha sonra, "Bu aracı kullanırsanız, arkadaşlarınızın veya arkadaşlarınızın arkadaşlarıyla paylaştığınız zaman çizelgenizin içeriği Arkadaşlar olarak değişir. Hatırlayın: Etiketlenen kişiler ve arkadaşları bu mesajları görebilir de " Ayrıca, yayınlarınızın kitlesini bireysel olarak değiştirme seçeneğiniz olduğunu da bildirir.

4. İzin değişikliklerini onaylamak için "Eski Mesajları Sınırla" düğmesine tıklayın.

Gelecek Zaman Çizelgesi için Varsayılan Gizlilik Ayarınızı Belirleyin

Zaman çizelgesinde veya başka bir şekilde Facebook'ta bir şey gönderdiğinizde, varsayılan yayınlama izinleriniz kullanılır. Örneğin, varsayılan ayarınız yalnızca arkadaşlarınız içinse ve bir durum güncellemesi gönderiyorsanız, yalnızca arkadaşlarınız bu zaman çizelgenizdeki durum güncellemesini görebilir. Gizlilik ayarları menüsünde, gelecekteki tüm yayınlar için varsayılan ayarlarınızı özelleştirebilirsiniz. İşte nasıl yapılacağı:

1. Ekranın sağ üst köşesindeki oku tıklayın ve açılır menüden "Gizlilik Ayarları" nı seçin.

2. Sayfanın ortasında, "Varsayılan Gizliliğinizi Kontrol Edin" başlıklı bir bölüm göreceksiniz, bireyleri veya grup listelerini seçmek için "Arkadaşlar" veya "Özel" i seçin. Bu, dünyanın tüm gelecekteki gönderilerinizi görmesini sağladığından "herkese açık" seçeneğini seçmenizi önermiyorum.

Zaman Çizelgesi İnceleme ve Etiket İnceleme Özelliklerini Etkinleştirmeyi Düşün

Facebook'ta asla yayınlamaman gereken şeyler var. Zaman Çizelgesi'nde yayınlanmadan önce görünmesini isteyip istemediğinize karar vermeniz güzel olmaz mıydı? Örneğin, Bekarlığa veda partinizin resimlerinin, elinizin biraz uzadığı resimlerde etiketlenmesini istemeyebilirsiniz ya da arkadaşınızın yayınlanmaktan duvarınıza yayınlamak zorunda kaldığı kirli şakayı önlemek isteyebilirsiniz. Zaman çizelgesi inceleme ve etiket inceleme özellikleriyle, bir gönderinin, Zaman Çizelgesi'nde gösterilmeden önce yayınlanmasını isteyip istemediğinize karar verebilirsiniz. Bunu nasıl ayarlayacağınız aşağıda açıklanmıştır:

  1. Ekranın sağ üst köşesindeki oku tıklayın ve açılır menüden "Gizlilik Ayarları" nı seçin.
  2. "Etiketler Nasıl Çalışır" bölümündeki "Ayarları Düzenle" bağlantısını tıklayın.
  3. Görüntülenen açılır menüden "Kapalı>" bağlantısını tıklayın.
  4. Açılır pencereden "Devre Dışı" düğmesine tıklayın ve "Etkin" olarak ayarlayın.
  5. Açılır pencerenin altındaki "Geri" düğmesini tıklayın.
  6. Pop-up'un "Tag Review" bölümünden "Off>" bağlantısını seçin ve Tag Review'u etkinleştirmek için yukarıdaki adımları tekrarlayın.

Facebook zaman çizelgesi özelliği olgunlaştıkça, eklenen veya değiştirilen diğer gizlilik ayarları da olacaktır. Yeni olanı görmek için Gizlilik Ayarları sayfanızı sık sık kontrol etmelisiniz.

Facebook'ta güvende kalmayla ilgili daha fazla makale için Facebook Güvenlik, Gizlilik ve Güvenlik sitemize göz atın. Facebook Dolandırıcılığından kaçınmak için size ipuçları vereceğiz ve Facebook'taki bir Facebook arkadaşından nasıl söyleyeceğinizi göstereceğiz.

Daha Fazla Facebook Güvenlik Kaynakları:

Gençler için Facebook Güvenliği İpuçlarıFacebook Verilerinizi Nasıl Yedeklersiniz?